Torna Aynasında Sıkma Kuvveti İle Dönüş Hızı Arasındaki İlişki Nedir?


Maksimum Statik (Durağan) Sıkma Kuvveti

Statik sıkma kuvveti, torna aynasının dönmediği durumdaki sıkma kuvvetidir.
Hidrolik CNC torna aynası, silindirden gelen uygulama kuvvetini sıkma kuvvetine dönüştüren bir mekanizmaya sahiptir. Bu yüzden izin verilen maksimum uygulama kuvveti maksimum statik sıkma kuvveti olur. 
Ancak sıkma kuvveti, yağlama durumuna, yağ kullanımına, yumuşak ayağın yüksekliğine vb. nedenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Maksimum statik sıkma kuvveti, aşağıda belirtilen şartlar sağlandığında oluşan değerdir:

- Ayak olarak, Kitagawa standart yumuşak ayak kullanılır.
- Yumuşak ayağın eklenen vidaları belirtilen torkta sıkılacaktır.
- Değerler Kitagawa sıkma kuvveti ölçer ile elde edilmiştir. Sıkma kuvveti ölçerin kavrama pozisyonu, yumuşak ayağın üst yüzeyinin yarısı (1/2) yüksekliktedir. (Aynanın yüzeyinden aynanın en üst yüzeyine kadar olan yükseklik)
- Ayna yağlama için "CHUCK GREASE PRO" kullanılır.
- Hidrolik güç olarak 20 lt/dk. ve ya daha fazla hacimli değişken pompa kullanılır. Basınç pompanın kendi üzerinden veya ayrı bir basınç ayar valfi ile belirlenir.

Müsaade edilen maksimum dönüş hızı

Dış çaptan parça sıkılarak ayna döndürüldüğünde, ayna üzerindeki ayaklara etkiyen ters yönlü merkezcil kuvvet nedeni ile sıkma kuvveti azalır. Bu yüzden, dinamik sıkma kuvveti (dönüş sırasındaki kavrama gücü) maksiumum statik sıkma kuvvetinin yaklaşık 1/3 kadarı olduğunda, dönüş hızı, bu şekilde müsaade edilebilir maksimum dönüş hızı olur. Merkezcil kuvvetin değeri, ayna üzerindeki ayakların yoğunluğuna, kütle merkezinin pozisyonuna ve dönüş hızına göre farklıdır. Müsaade edilebilir maksimum dönüş hızı aşağıdaki şartlarda gösterilen değerdir.

- Kitagawa standart yumuşak ayak kullanılır.
- Sıkma kuvveti ölçerini, müsaade edilen ayak hareketinin merkezindeki sıkma pozisyonunda ayaklar arasında sıkın. Bu pozisyonda ayaklar ayna dış çapını aşmayacak şekilde ayna gövdesi içinde hizalı olmalıdır.
- Sayısal ölçüm değerleri Kitagawa sıkma kuvveti ölçerinden alınır. Sıkma kuvveti ölçerin ayaklar arasında sıkılma pozisyonu yumuşak ayağın üst yüzeyinin 1/2 yüksekliği olmalıdır. (Ayna yüzeyinden ayağın üst yüzeyine kadar olan yükseklik)