Valfsan Genel Müdürü Erkan Korkmaz: “Tek seferde yaptığımız en büyük yatırım INDEX"

VALFSAN GENEL MÜDÜRÜ ERKAN KORKMAZ VE GENEL MÜDÜRÜMÜZ TANKUT KOÇAK İLE VALFSAN’IN TEK SEFERDE YAPTIĞI EN BÜYÜK YATIRIM OLAN INDEX MS 24-6 İLE İLGİLİ KONUŞTUK.

16 yıl önce Valfsan’da Mühendislik Müdürü olarak başlayarak, Fabrika Müdürlüğü ve sonrasında Genel Müdür olarak görevine devam eden, Makine Endüstri Mühendisi Sn. Erkan Korkmaz’dan Valfsan ve INDEX MS 24-6 yatırımı hakkında bilgi aldık.

ÜRETİM ADETİ OLARAK AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ 

Valfsan’ın temelde iki ana iş kolu var. Birincisi amörtisör sektöründe, dünyadaki Japonlar hariç hemen hemen tüm amörtisör firmalarına amörtisör özellikli pullarını üretiyoruz. Pulların kalıbını Valfsan içerisinde kendimiz üretiyoruz, otuz beş kişilik bir kalıphanemiz var. Amörtisör pullarında çok geniş kapsamlı olarak hizmet veriyoruz. Yurtdışındaki en büyük müşterilerimize, örnek vermem gerekirse  Koni, Marelli, TK Bilstein ve Tennoco’yu sayabiliriz. Yurtiçinde ise en büyükler Maysan Mando ve ZF. Üretim adeti olarak Avrupa’da birinci sıradayız. Geçen sene yaklaşık 1,3 milyar adet amörtisör pul üretimi gerçekleştirdik. Bu sene 1,5 Milyar adete gidiyoruz ve 2 sene içinde 2 Milyar adete ulaşacağımızı öngörüyoruz.


“SHRINK PACKAGING” ve ‘’SORTING’’ PROJESİ TERCİH SEBEBİ OLMAMIZI SAĞLADI

Bizi Avrupa’da birinci yapan en önemli faktör ise ürüne kattığımız özellikler. Örneğin tamamen bizim tasarladığımız “Shrink Packaging” uygulaması tercih sebebi olmamızı sağlayan bir geliştirme. Bu uygulamayı dünyada yapan tek firmayız. 

Yaklaşık 600.000 euroluk bir yatırımla 2 hat olarak otomasyon yaptık, bu projeyi devreye aldık ve bu büyük bir fark yarattı. Bu projeyi geliştirmemiz yaklaşık dört yıl sürdü.

Parçamızı önceden müşterilerimize paketsiz olarak dökme usulü yolluyorduk, müşterimiz üretim hattında rotlara koyup yırtarak üzerinden vakumla alıp amörtisörün içine koyuyordu. Amörtisör pullarında “Shrink Packaging” geliştirmesi sayesinde sadece bir müşterimizde yaklaşık 30 kişilik bir işgücünden tasarruf ettirdik.

İkinci bir özellik olarak; 1,5 milyar adette hata çıkma oranı çok yüksektir, örneğin iç çapın toleransı ile dış çapın toleransı kaçık olabiliyor. Saniyede 15 adet gibi çok büyük bir hızla iç çapa, dış çapa, tutarlılığa bakıyor, üzerine eklenen 2. Kamera ile üzerinde vuruk varsa ona bakıyor ve 1,5 milyar adeti %100 ayıklıyoruz. 

Bu proje için yaklaşık 15 yıldır araştırmalarım sürüyordu; 1,5 sene kadar önce Türkiye’den üç tane otomasyon firmasını bir araya getirdik. Bir kamera firması, bir mekanikçi, bir yazılımcı ile beraber tutarlılık hatasının önüne geçmek için otomatik ayıklama makinası imal ettirdik. 
Son bir yıldır ppm değeri sıfır civarında seyrediyor. 1 milyon euro yatırımla 7 adet ayıklama makinasına yatırım yaptık, fark yarattığımız bu uygulama ile sektörde Avrupa birincisiyiz.
 

 

    

 

BİZİM GÜCÜMÜZ MÜHENDİSLİK

Presli imalat tarafında ise amörtisör parçası için 60 tane presimiz bulunuyor ve işletmenin yarısı buraya çalışıyor diyebilirim. 

Biz Valfsan’da 360 kişiyiz, geçen sene 41. Yaşımızı kutladık. 7 sene önce 450 kişiydik ve ciromuz 20 milyon euroydu, bugün ise 350 kişiyiz 40 milyon euro ciromuz var. Bu sonuç; yaptığımız yatırımlar, üretim, yönetim ve mühendisliğin gücü ile ilgili önemli bir gösterge. Bugün Avrupa’da amörtisör ya da soğutma grubu üretici müşterilerimiz ürünleri ilk önce bize gönderirler, Valfsan üretemez ise başka üreticilere yönlenirler. Portföyümüze baktığınız zaman amörtisör grubu yaklaşık ciromuzun %45’ini oluşturuyor. Avrupa’nın en büyükleri Emerson, Copeland, Frascold, Mario Dorin ve Bitzer  markalarına; valf plakası, çek valf ve kontrol üniteleri üretiyoruz. Bununla birlikte fren hava kompresörleri kullanan firmalarda Knorr Bremse ve ZF-Wabco’ya fren hava komprasörlerinin plakalarını üretiyoruz. Basınçlı hava sektöründe de valfler üretiyoruz, bu ürün grubunun çok hassas ölçüleri ve kesimi vardır. Yani sektöre baktığımızda 1,5 milyar adet amörtisör pulunu, soğutma kompresörlerinin kalbi olan valf plakalarını üretip montajlayarak ve %100 kaçak testi yaparak müşterilerimize gönderiyoruz. Bunun yanısıra komprasörlerde çek valf görevi gören parçaların yaklaşık 1 milyon adet gibi bir talebi var. 2026’ da tekrar bu alanda görüşmelerimiz olacak, 2025 yatırımlarımızda önem taşıyacak. Kompresörlerin aynı zamanda kontrol üniteleri de bulunuyor ve biz bunların içindeki parçaların da kalıbının tasarımını yaparak üretiyoruz.
Aynı zamanda ürün validasyon testleri yapıyoruz; fatique testleri, yorulma testleri, tork testleri, cycle ömür testleri yapıyoruz ve müşterimize bu şekilde teslim ediyoruz, raporluyoruz ve müşterimiz onayladıktan sonra sevkediyoruz. Aslında müşterimizi bu testlerle yormamış oluyoruz, Valfsan’ın gücü de bu noktada ortaya çıkıyor. Mühendislik odaklı bir firmayız, malzemeyi çok iyi bilmek bizim firmamızda en önem verdiğimiz konu. 

Yaklaşık 210 farklı lokasyona ürün sevkediyoruz. Her hafta 1000-1200 arası  farklı referans paketlenerek gidiyor, bu çok önemli, talebe yetişebilmek için yaklaşık olarak bir aylık stoklu çalışıyoruz. 


 

TEK SEFERDE YAPTIĞIMIZ EN BÜYÜK YATIRIM INDEX
INDEX bizim için tamamen “hayaldi, gerçek oldu” diyebileceğimiz bir marka oldu, tek seferde yaptığımız en büyük yatırım olması açısından bizim için çok önemli. INDEX markasını hep duyuyorduk, ilk defa MAKTEK 2022’de Tandem Takım Tezgahları ile bir ön görüşme yaptık sonrasında birlikte bir yola çıkmaya karar verdik. Daha önce elimizde INDEX’e uygun işimiz yoktu, çek valfleri 3-4 sene önce 250.000 adet üretiyorduk şu anda 10 farklı üründen 700.000 adet üretiyoruz, burada bir talep oluştu ve hizmetlerimizden de memnuniyet duyulması noktasında adetler arttı. 

INDEX ile ürettiğimiz bir parça 20.000 adet taleple başladı, sonrasında 50.000 e çıktı şu anda 100.000 adet için talep var. INDEX’in en büyük özelliği 6-8 milli olması, ortalama işçiliklerin artış gösterdiği günümüzde bizim için çok doğru bir yatırım olduğunu düşünüyorum. 
Örneğin, INDEX ile ürettiğimiz bir parçayı daha önce tek tek işlemeye başlamıştık ama başka bir makinada 7 dakika olan bir işlemi şimdi INDEX sayesinde 35 saniyede yapıyoruz, bu da yapılan işin 14’te biri (1/14) kadar bir fark ortaya çıkarıyor. Yatırım maliyeti olarak da 1/4’te birine denk geliyor. 


DAHA AZ İNSANLA DAHA FAZLA VERİMLİLİK

Yatırım gücümüz çok yüksek ve üretimde verimliliği artırmak için çok fazla endüstri mühendisliği çalışmaları yapıyoruz. 

Preshanede 5 yıl önce 100 kişiydik, 2,5 milyon adet üretiyorduk, bugün 60 kişiyiz 6 milyon üretiyoruz. Bir çok firma maliyetleri düşürmek amacıyla daha ucuz işçilikler için yurtdışında başka lokasyonlarda çözümler ararken, biz Türkiye’de bulunduğumuz yerimizi verimli hale getirelim dedik, tek bir çatı altında olsun, daha verimli bir fabrikamız olsun istedik ve bunu başardığımızı düşünüyorum.  Yurt içinde kalalım; daha çok üretelim, daha karlı çalışalım ve otomasyon mühendislik çözümleri ile verimliliğimizi arttıralım diye düşündük. Aynı lokasyonun içinde bunun başarılabilir olduğunu ispatlamış olduk. Faaliyetlerimizi karlılığa dönüştürmeye çalışarak, işçiliği minimumda tutarak, daha az işgücü ile daha verimli çalışma mantığını benimsedik. Tüm bu faktörler INDEX’i alma kararımızda da etkili oldu. Ayrıca kullanım alanı avantajı da bizim için önemliydi, biz metrekaredeki üretkenliğe dair maliyet hesaplamaları yaptık ve INDEX’in kapladığı alandaki üretim hızı performansı burada bizim için belirleyici oldu.

Bugüne kadar INDEX MS 24-6 ile gövde parçasından  yaklaşık 40.000 adet ürettik ve hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık, istediğimiz hassasiyetlerde işleme yaptık. INDEX’e siparişimiz iş parçasının tüm ayarları yapılarak, anahtar teslim devreye alma şeklinde gerçekleşti. İlk bakışta  siparişin anahtar teslimi olması , yüksek maliyetli gibi görünse de, burada büyük bir efor ve emek olduğunu deneyimleyerek fark ettik ve sonrasında bunun çok da faydalı bir çalışma olduğu sonucuna vardık.

TANDEM’İN GÜÇLÜ EKİBİNE TEŞEKKÜRLER
Tandem’in INDEX MS 24-6’nın ithalat  sürecini çok iyi yönettiğini söyleyebilirim, bu süreçte herkes çok yardımcı oldu. Tandem’in bu kadar güçlü bir ekibi olduğunu bilmiyordum bu süreçte deneyimleyerek öğrenmiş olduk ve bu bizde bir güven yarattı. Öte yandan servis hizmeti bu tezgah için çok önemli, servis hizmetlerinde gerek kurulum süreci gerek sonrasında bizlere tam hizmet sağladılar ve sağlamaya devam ediyorlar.

 

INDEX MARKASI BİZİM İÇİN GÜVEN DEMEK
INDEX’in Almanya’da düzenlediği Open House’undaki tezgah tanıtımları çok faydalıydı. INDEX’in fabrika gezisi de etkileyiciydi, fabrikasına gidip yerinde görünce ne kadar güçlü bir marka olduğunu daha iyi anladık. 100-120 yıllık bir işletmenin gücünü burada hissediyordunuz ve bir sorun olursa çözüleceğine dair güveni alıyorsunuz. Fabrika ,talepleri anahtar teslimi olarak cevaplayabilen  bir fabrika; parçayı işliyor, üretiyor ve  siz görüp kabul ediyorsunuz, bu gerçekten kullanıcıya güven veriyor.

VALFSAN’DA SÜREKLİ GELİŞMEYE İNANIYORUZ
Valfsan’da biz bir aile gibiyiz, büyüme sürecini hep birlikte, ekibimizle beraber yaşadığımız için çalışanlarımızda süreklilik var. Başarımızın arkasında ekibin birlikte çalışma isteği ve devamlılığı yatıyor.
Bizim yönetim anlayışımızda, tüm faaliyetlerimizden elde edilen gelirin çok büyük bir kısmı yine fabrikaya yatırılır. Otomasyon yatırımlarımız da tüm hızıyla devam ediyor, bizde yatırım süreklilik gösterir ve her zaman devam eder, sürekli gelişmeye inanıyoruz.