House of Mold Kalıphane Müdürü Sn.Murat Gedik ile Röportajımız

House of Mold Kalıphane Müdürü Sn.Murat Gedik ile yaptıkları Millutensil kalıp alıştırma presi yatırımı üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

“Kalıp Alıştırma Presi kalıpçılıkta kılavuzdur, sizi yönlendirir.”

Murat Bey firmanızı tanıyabilir miyiz? Müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetleriniz nelerdir, hangi sektörlere çalışıyorsunuz?
House of Mold’da ağırlıklı olarak otomotiv ve beyaz eşya sektörüne çalışıyoruz, plastik enjeksiyon kalıpları yapıyoruz, aynı zamanda üretim tarafımız da var. H1 tesisimizde kalıp üretimi ve imalat, H2 tesisimizde plastik enjeksiyon üretimi yapıyoruz, yaklaşık 15 adet plastik enjeksiyon makinamız mevcut. H1 tesisimizde de yaklaşık 15 CNC makinemiz aynı zamanda Millutensil BV30 E kalıp alıştırma presimiz var, Tasarım ve kalıp uzmanları olarak donanımlı bir kadroya sahibiz. Yıllık olarak yaklaşık 100’e yakın kalıp yapıyoruz. 
Aynı zamanda yurtdışına da çalışıyoruz.

-Millutensil Kalıp Alıştırma Presi’ni almaya hangi düşünce ile karar verdiniz, tercih etmenizin sebepleri nedir?
Kalıp alıştırma presi yatırımının sağladığı faydalara bakıldığında uzun vadede çok karlı ve bize getirisi yüksek bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Her kalıphanede mutlaka bir alıştırma presi olmalı, özellikle otomotiv sektörüne 
çalışan firmalar için daha da gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü otomotivde çapağa taviz yoktur. Kalıp alıştırma presinde ayrıca denge ve güven çok önemli. Mesela Çin menşeli bir alıştırma presiyle İtalyan menşeli Millutensil kalıp alıştırma presi arasında çok fark var, ben bunu deneyimleyerek yaşayan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim. 
Alıştırma makinanız doğru değilse sizi yanlış yönlendirebilir. Aslında kalıp alıştırma presi kalıpçılıkta kılavuzdur, sizi yönlendirir ve siz ona göre çalışırsınız. Eğer alıştırma presiniz sizi doğru yönlendirmiyorsa kalıbı bozarsınız, bu açıdan gerçekten çok önemli.

-Bu yatırımınızın ardından üretiminizde neler değişti?
Millutensil BV30 E Kalıp alıştırma presimiz yokken işlemlerimizi vinç ile yapıyorduk. Vinçle kalıbı rijit indiremiyorsunuz. Millutensil kalıp alıştırma presi sayesinde dengeyi de görebiliyorsunuz. Millutensil’de iş güvenliği de öne çıkan bir özellik, bu kalıp alıştırma presi sayesinde makinanın altına girmiyoruz, kalıbı alıyoruz aynı zamanda dişi çeliği çevirebiliyoruz. Dişi çeliğe işlemi daha kolay yapabiliyoruz, diğer türlü vinç ile yaptığımızda makinanın altına girmek zorunda kalıyoruz ve bu iş güvenliği açısından çok riskli. Ayrıca herhangi bir hata durumunda çeliğin yenisini yapmamız bizim için hem zor hem de maliyetli. Bu alıştırma presi sayesinde çeliği zorlamadan ve ömrünü kısaltmadan ölçüm yapabiliyoruz.

-Bu modelle üretiminizde ne gibi avantajlar elde ettiniz? Bir üretici olarak sizi en çok hangi kabiliyetleri etkiledi?
Çapak oranımızda %80’e varan bir düşüş olması, parça kalitemizin artması ve denge konusunda duyduğumuz güven bize sağladığı en büyük avantajlar oldu diyebilirim. Kalıp ömrünü belirleyen 3 önemli faktör vardır: Plastik enjeksiyonda kalıp destek milleri, baskı plakası dediğimiz alıştırma hattını koruyan plakalar ve kilit plakaları. Siz bunların hepsini aynı ahenkle yapmalısınız. Mesela alıştırmanız çok basıyorsa ama onu destekleyen o kuvveti tolere edecek baskı plakalarınız basmıyorsa zamanla alıştırma yüzeyi ezilir. İşte biz Millutensil kalıp alıştırma presi ile bunu dengeli hale getirebiliyoruz ve kalıp ömrü otomatik olarak uzamış oluyor. Artı olarak çeliği en doğru ölçülendirme sistemi bu makinadır, çünkü iki çeliği bir araya getirip ölçebiliyoruz ve çıkan sonuca da tamamen güvenebiliyoruz.

-Yaptığınız bu yatırımın kalite ve maliyet yönetiminize katkılarından bahsedebilir misiniz?
Yaptığımız bu yatırımın karlılığımız üzerinde çok etkisi olduğunu düşünüyorum. Örneğin; alıştırma yüzeyinde 150 mm’lik bir yeri görmüyor diyelim yaklaşık %7 gibi bir oran. Böyle bir durumda ya kalıba kaynak atarsınız ya da CNC’de tekrar işlersiniz, bu bir maliyettir. Biz %7 boşluğu Millutensil’e güvendiğimiz için orda alıştırabiliyoruz, yani keserek o bölgeyi boya görür hale getirdiğimizde kalıbımız dengeye geldi diyebiliyoruz. Bu da zamandan, iş yükünden ve maliyetten karlılık sağlıyor.

-Tandem Takım Tezgahlarından aldığınız ürün ve hizmeti tavsiye eder misiniz? 

Kesinlikle tavsiye ederim, ben uzun  yıllardır Millutensil ile kalıp alıştırma yaptım ve iyi bir marka olduğunu düşünüyorum. Ben Millutensil’deki görüntü ne ise enjeksiyonda da her zaman aynı görüntüyü aldım ve hiç sorun yaşamadım. Burada özellikle Tandem Takım Tezgahları’na da teşekkür etmek isterim, bizlere satış öncesinde, sonrasında ve servis hizmetlerinde eksiksiz bilgilendirme yaptılar ve tam destek sağladılar. Bence plastik enjeksiyon kalıp alıştırma presi ayrı bir uzmanlık alanı. Millutensil panosunun önüne geçtiğinizde net görüyorsunuz, “Evet bu gerçekten bir plastik enjeksiyon kalıp alıştırma presi” diyebiliyorsunuz.

-Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz proje ve yatırımlarınız nelerdir?

Yaptığımız yatırımların doğruluğuna güveniyoruz, yurtiçi ve yurtdışında mevcut projelerimiz devam ediyor.  Önde gelen bir beyaz eşya üreticisi ile yaklaşık 60 kalıplık bir proje planımız var.