Torna aynası kullanılırken iş parçasının fırlamasını engellemek için neler yapılabilir?

Torna aynası kullanılırken iş parçası fırlayabilir;

Tehlikeli olan bu durumu engellemek için neler yapılabilir?

2 ayaklı torna aynasının müsaade edilebilir maksimum uygulama kuvvetini, 3 ayaklı hidrolik aynaya göre 2/3 oranında azaltınız. (Tablo 3'e bakınız). Aksi takdirde torna aynası kırılacaktır, iş parçası yerinden fırlayabilir ki bu da tehlikelidir.
İç çaptan sıkma yapılması durumunda, uygulama kuvvetini, müsaade edilebilir maksimum kuvvetin 1/2 oranında veya daha az tutunuz. İç çaptan sıkma yapılması durumunda, taban ayağın kırlangıç kuyruğu kanalına olan teması, dış çap sıkma ile karşılaştırıldığında daha kısadır, bu da ayna kırılacağından ve iş parçası fırlayacağından dolayı tehlikelidir.
3 ayaklı bir torna aynasında, sıkma için sadece 1 ayak kullanılması durumunda, uygulama kuvvetini 2/3 oranında ya da daha fazla azaltınız. 3 ayaklı bir aynada eğer sıkma için 2 ayak kullanılırsa, uygulama kuvvetini 1/3 oranında ya da daha fazla azaltınız. 2 ayaklı bir aynada, eğer 1 ayak sıkma için kullanılırsa, uygulama kuvvetini 1/2 oranında ya da daha fazla azaltınız. Eğer uygulama kuvveti azaltmadan kullanılırsa, normal olarak ayakların 3'üne uygulanan uygulama kuvveti ayakların 1 ya da 2 tanesine dağıtılır. Böyle bir durumda ayna kırılacaktır, iş parçası fırlayacaktır ve bu da tehlikelidir.
  

Sıkma kuvvetinin, uygulama kuvveti ve dönüş hızına göre analiz edilmesi gösterilmektedir:

 

Örnek olarak, B-206 standart yumuşak ayak (kütle momenti 39kg*mm), 6000 devir/ dk. (rpm) aşamaz ve bu dönme hızındaki merkezcil kuvvetten kaynaklanan sıkma kuvvet kaybı 38kN'dur. (yaklaşık 3875 kgf).

Sıkma noktası merkez yüksekliğinin H=14mm veya daha az olması durumunda, aynanın statik sıkma kuvveti 57 kN'dur. Ayna 6000 devir/dk.'ya ulaştığında kuvvet kaybı 38 kN'dur. Ayna 6000 devir/dk.'ya ulaştığında 57 kN olan statik sıkma kuvveti 1/3 oranına, yani 19 kN değerine düşer. 57 kN'luk statik sıkma kuvvetini sağlayabilmek için gerekli olan uygulama kuvveti ise 22 kN'dur.

Eğer sıkılan noktanın merkezinin yüksekliği olan H yüksekse, statik sıkma kuvvetini azaltmak gerekir.

Eğer ayak kütle momenti fazla ise, dönüş hızı azaltılmalıdır.

Eğer dönüş hızı yüksekse, merkezcil kuvvetten dolayı sıkma kuvveti kaybı büyür. Bu merkezcil kuvvet, dönme hızının karesine oranlıdır.

 

Kitagawa ayna aldığınızda kullanım kılavuzuna bakarak B200 serisi 4”, 5”, 6”, 8”,10” ,12” ve 15”  torna aynalarını kullanabilirsiniz.

En çok tercih edilen 8” ve 10” aynalar için firmamızla irtibata geçebilirsiniz.

CNC ayna değişim kampanyalarımızdan yararlanabilirsiniz.