Ayna veya parçanın fırlamasından doğabilecek tehlikelerden nasıl korunmalıyız?

Sıkma gücü ile dönüş hızı arasındaki ilişki

Dönüş hızı arttığında, ayağın merkezcil kuvveti artar ve sıkma gücü azalır.

Merkezcil kuvveti, ayağın boyutuna, şekline ve ayağın bağlantı pozisyonuna göre ciddi oranda farklılık gösterir.

Bu yüzden dönüş hızı yüksek olduğunda, "Kitagawa Sıkma Kuvveti Ölçer" kullanılarak doğru ölçüm yapılmalıdır.

 

Ayna veya parçanın fırlamasından doğabilecek ciddi tehlikelerden korunmak için dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

TEHLİKE
Ayna veya parçanın fırlamasından doğabilecek ciddi tehlikelerden korunmak için:

  •  İşleme için gerekli olan sıkma kuvveti tezgah üreticisi veya kullanıcı tarafından belirlenir ve işleme başlamadan önce test edilmelidir. Aynanın sıkma kuvveti maksimum statik sıkma kuvvetini aşmamalıdır. 
  • İşleme için gerekli olan dönüş hızı tezgah üreticisi veya kullanıcı tarafından belirlenir. Bu noktadaki dönüş hızı müsaade edilen maksimum dönüş hızını geçmemelidir.
  •  Sıkma kuvveti, kullanılan hidrolik yağ, kullanılan gres, ayak yüksekliği, pompanın performansına ve kısma valfine, hidrolik hattındaki boru ve benzerine bağlı olarak değiştiği için dikkat edilmelidir.

TEHLİKE 

  • Yüksek balanslı iş parçasını işlerken, dönüş hızını azaltın. İş parçası fırlayacaktır. Bu da tehlikelidir.
  • İş parçası ve fikstür kaynaklı balans var ise titreşim oluşur. Titreşim işleme hassasiyetinin ve aynanın çalışma ömrünü kısaltır ve hatta hasarlanmasına sebep olabilir. Karşı dengeleyici ağırlık kullanarak ya da dönüş hızını azaltarak balansı alın.
  • Yüksek dönüş hızında ağır işleme yapıldığında, aynada balans varmışcasına titreşim oluşturur. Bu yüzden, kesme şartlarını, dinamaik sıkma kuvveti ve tezgahın özelliklerine uygun bir şekilde ayarlayınız. 

B200 3 ayaklı açık merkezli standart aynalarımız için lütfen tıklayınız.